Selasa, 16 Oktober 2012

Resepi Pavlova..

4 biji putih telur,( kalu guna telur gred d 5 biji putih telur).   1 cawan gula castor,(@ 3/4 cawan gula.     1 sudu besar tepung jagung.      1 sudu teh esen vanila.      1 sudu teh cuka makan.     wiping cream 240ml.    hiasan buahan2...     Caranye...  pukul putih telur n gula hingga menjadi merinque.. bila trbalikn x tumpah.. masukkn tepung jagung, esen vanila dn cuka makn ke dalam telur tadi. Gaul rata dengan menggunakn spatula kaup balik.. Letak atas loyng yg di letak baking paper.. sebl0m tu panaskn dulu oven. bila oven dh panas baru letak telur.. bako dlm suhu 100-120oC selama 1 jam @ 1 jam 15 minit.. masa bubuh dlam loyng buat tebal sedikit.. bila dh masak nti dia akan turun sedikit.. Masak hingga pavlova kering @ kekuningan seluruhnye.  Bila dh masak, tutup api oven tpi biar dia di dlm dulu dn buka pintu oven sedikit..  Pukul wiping cream hingga kental... kemudian bubuh atas pavlova yg dh masak tdi.. Dn hias dengan buahan2 kegemaraan... Dh Boleh Di Makan... :-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan